Inspiratie

Jij wilt voor elke gelegenheid een passende wijn en weet al dat je voor kwaliteitswijn en scherpe prijzen bij ons moet zijn. Maar hoe doen wij dat nou? Wij werken samen met verschillende wijnimporteurs die ons elke maand een groot aantal nieuwe wijnen aanbieden. Na een voorselectie gaan wij de wijnen proeven en beoordelen, altijd met jouw smaakprofiel in gedachten. Ja, want wij proberen goed te onthouden wat jij lekker vindt zodat wij je kunnen blijven verrassen. Proeven doen wij met ons hele team, meestal op woensdagochtend, en het liefst om half 11 ‘s morgens.
Dat lees je goed, want in de ochtend zijn de smaakpapillen op zijn best. En natuurlijk spugen we de proefwijnen uit, proeven doe je nu eenmaal met je mondholte en je neus. Na deze strenge selectie bepaalt ons team Wijnhelden welke producten een plek krijgen in onze uitgebreide wijncollectie.

Onze Wijnhelden zijn ook regelmatig van de partij bij exclusieve proeverijen in het binnen- en buitenland. Zo houden wij onze vakkennis op pijl om jou te voorzien van de nieuwste en de beste wijntips.

En zo komt het dus dat wij een mooie wijncollectie hebben met een grote diversiteit. Hier zetten wij de parels, seizoenstoppers en wijntips graag voor jou in de spotlights. Ontdek nu onze favoriete najaar en winterwijnen.

 

Ronald van Helden Special
Ronald kiest klassiek

Domaine Latour-Giraud Meursault “Cuvée Charles Maxime”

Meursault, de hoofdstad van de witte Bourgogne, zoals de bewoners zelf zeggen. Waar Chardonnay de hoofdrol speelt in de ruim 30 verschillende wijngaarden van de appellatie. 

Ronald kiest klassiek Meursault Borgogne

De wijnen van Jean-Pierre Latour kennen grote internationale erkenning, maar Jean-Pierre is zelf wars van reputaties en maakt gewoon prachtig verfijnde wijnen. Hij is zelf verantwoordelijk voor het gehele vinificatieproces en het vermarkten van de wijn en wordt hierbij bijgestaan door zijn zus Florence. In Latour-Giraud hebben wij een betrouwbaar en, zeker niet onbelangrijk, een betaalbaar Bourgogne-huis gevonden.

Deze klassieker raakt mij steeds weer. Rijk, vol en verleidelijk met wit fruit en het kenmerkende botertje. Mineraal en complex en absoluut gastronomisch. 

De prachtige Meursault van Latour-Giraud is nu op dronk als begeleider van gebakken zeetong, snoekbaars of kalkoen met kastanjes. De aankomende 8 tot 10 jaar zal ze zich alleen maar mooier ontwikkelen.

Meer over deze wijn

 

Natascha’s winter favorietNatascha Vermeulen - Specials

Celler Castellet Empit Priorat

Laat de wildstoof maar vast pruttelen. Deze zwoele Spanjaard heeft alles in huis als winterwijn en als begeleider van gegrild rood vlees, wild en kruidig stoofvlees. Deze krachtige wijn van Garnatxa peluda (harige Grenache) en Carignan is prachtig gebalanceerd met geuren van zwarte kersen en bramen. In de smaak een fluwelen aanzet met zwart fruit en een elegante frisse ondertoon.

Natascha bij Celler Castellet in Priorat

In oktober 2021 bezocht ik de wijngaard Solana nabij het kleine dorpje Porrera in de wijnstreek Priorat. Deze Catalaanse wijnregio heeft een uniek landschap. De bewoners van de zeer steile heuvels leven er dichtbij de natuur met veel respect voor de omgeving. Ik ontmoette er Jordi, de wijnmaker binnen het kleine familiebedrijf Celler Castellet. Hij vertelde met passie hoe hij de wijngaard onderhoudt en waarom hij bepaalde keuzes maakt. Zoals de keuze om deze wijn na de gisting eerst zes maanden op rvs te laten rijpen en daarna nog 12 maanden in gebruikte Franse eiken vaten.

De steile terrassen met de wel 100 jaar oude Carignan wijnstokken en natuurlijk de wijn van Jordi maakten grote indruk op mij. Niet zo gek dus dat ik deze favoriet graag met jullie deel.

Tip! Deze rode Priorat uit 2018 kan gemakkelijk nog vijf jaar worden bewaard. Open je de wijn de aankomende feestdagen? Schenk hem dan zeker in een karaf.

Meer over deze wijn

 


Stefans najaar favoriet

Domaine de Grangeneuve Viognier ‘V’

Ik kan het zeer waarderen als wijnmakers buiten de gebaande paden gaan, zoals Henri Bour van Domaine de Grangeneuve in de Rhône. Enkele jaren geleden is in de wijngaarden van het domein viognier geënt op oude wortelstokken van cinsault, in een bodem van o.a. vulkanisch gesteente. De resultaten van deze ‘nieuwe’ aanplant waren zo uitstekend dat Henri Bour er een witte monocépage van maakt. Alleen mag in de kleine appellatie Grignan-les-Adhémar in de Zuidelijke Rhône viognier alleen worden gebruikt in een blend. Daarom wordt de wijn wordt buiten de appellatie uitgebracht en krijgt wordt bekrachtigd met de naam ‘V’.

Vigneron Henri Bour Domaine de Grangeneuve

Het is een wijn met een charmante en complexe neus. De delicate tonen van steenfruit, exotisch fruit en zoete kruiden zijn verleidelijk. Structuur, balans en lengte maken deze cuvée tot een geweldige gastronomische wijn. 

Mijn wijnspijs tip? Serveer bij een voorgerecht met gekruide coquilles. Bij een hoofdgerecht van gevogelte in room met kerrie of kurkuma of zeeduivel in saus vergezeld van een parmezaan, saffraan of truffelrisotto. 

Meer over deze wijn

 

Elegant rood voor WillemWillem

Selva Capuzza Gropello San Biagio

Graag wil ik jullie kennis laten maken met een elegante wijn van de delicate druif Gropello. Het is de eerste rode wijn die na de oogst uit de kelder komt bij het wijnhuis Selva Capuzza.

Het landgoed Selva Capuzza is in handen van de familie Formentini en ligt op vijf minuten ten zuiden van het Gardameer. De familie wijdt zich volledig aan het zoeken naar de hoogste kwalitatieve expressie van inheemse en traditionele druiven zoals Gropello, ook wel de rode vrucht van het meer.

Podere Selva Capuzza

De biodiversiteit wordt op het landgoed sterk bevorderd en er wordt gewerkt op een manier die weliswaar niet biologisch gecertificeerd is, maar in de overtuiging van de Formentini’s veel verder gaat. Zij vinden dat elke producent zijn eigen ecologische balans moet vinden. In het geval van Selva Capuzza betekent dit bijvoorbeeld dat zij sinds 2010 geen enkele vorm van herbiciden gebruiken, dat alle elektriciteit op natuurlijke wijze wordt opgewekt en dat de wijn in flessen wordt gebotteld die lichter zijn dan gebruikelijk.

Terug naar de wijn, deze heeft in de geur vooral zwoel rood fruit zoals framboos en rode kers. In de smaak komt het zwoele fruit terug met fijne zuren en een zacht karakter. Goed te combineren bij een mooie plank met charcuterie. En heerlijk bij verschillende pasta en rijstgerechten.

Meer over deze wijn

Leeftijdscontrole

Leeftijdscontrole

Bent u 18 jaar of ouder?