Radford Dale Freedom Pinot Noir

Radford Dale Freedom Pinot Noir

Radford Dale Freedom Pinot Noir
Rode wijn / 75 cl / 13,5%
€ 27,25
OF
Pracht Pinot Noir uit Zuid-Afrika. De wijn kenmerkt zich door finesse en evenwicht. Aromatische bessen
met een soepele, fijne structuur en een opmerkelijke complexiteit.
De Wijn

De Wijn

Wijnsoort Rode wijn
Jaargang 2016
Land Zuid-Afrika
Wijnstreek Stellenbosch
Wijngoed Radford Dale
Druivensoort Pinot Noir
Smaak Elegant
Opvoeding Eikenhouten vaten
Flesinhoud 75 cl
Alcohol percentage 13,5%
Extra informatie

Details

Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt bij zonsopgang. Om finesse en diepgang in de wijn te behouden wordt de wijn elf maanden gerijpt op nieuw en gebruikt Frans eiken.

Gebied
Stellenbosch is in zowel historisch als kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het gebied, dat zijn naam ontleent aan de stad Stellenbosch, is al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Bovendien is het de vestigingsplaats van een vooraanstaand onderzoeks- en opleidingsinstituut. De universiteit van Stellenbosch heeft namelijk als enige in Zuid-Afrika een aparte afdeling wijnbouw en oenologie. Wijnmakers die daar hun opleiding hebben gevolgd, behoren tot de meest succesvolle van het land.

De wijngaarden van Stellenbosch liggen op minder dan een uur van het centrum van Kaapstad. Het gebied kent een verrassende verscheidenheid aan terroirs. De drie bergen die het gebied omringen (Helderberg, Simonsberg en Drakenberg) zijn hierbij van grote invloed. De veelheid aan bodems en microklimaten maakt dit wijngebied geschikt voor de teelt van een groot aantal druivenrassen. De beste wijngaarden liggen op de hellingen van de drie bergen, waar de oceaanwind voor verkoeling zorgt en de bodem rijk is aan graniet.

Maar ook in de lager gelegen delen is de verkoelende nabijheid van de Indische Oceaan een constante factor en valt er jaarlijks gemiddeld tussen de 600 en 800 millimeter neerslag. In tegenstelling tot het Zuid-Afrikaanse binnenland is het landschap van de Kaap een oase van groen en kleuren.

Kenmerkend voor veel wijnhuizen is dat zij zowel rode als witte wijnen produceren. Veel terroirs in Stellenbosch blijken geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven en als gevolg daarvan ligt de focus iets meer op de productie van rode wijnen. Cabernet sauvignon, merlot en shiraz zijn de meest gebruikte druiven en komen als varietal of als blend in de fles. Bordeaux-blends zijn een specialiteit van Stellenbosch. Aan cabernet sauvignon en merlot wordt dan vaak nog cabernet franc en petit verdot toegevoegd. Maar ook shiraz komt vaak in deze blend terecht en geeft de wijnen een unieke twist! Zuid-Afrika’s eigen druif pinotage geeft in Stellenbosch ook goede resultaten en wordt vaak gebruikt voor Cape-blends, waarbij een flink percentage pinotage wordt aangevuld met internationale druiven.

Klimaat / Terroir
De wijngaarden van Elgin, op 300 tot 500 meter boven de zeespiegel, behoren tot de koelste van Zuid-Afrika. In de regio valt meer regen en er is veel bewolking. Dit houdt de temperatuur in de zomer relatief laag. Ideaal voor pinot noir.